ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

2019-09-23


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19/9/2019, η Λαϊκή Συσπείρωση, έθεσε το πολύ σοβαρό ζήτημα του ουσιαστικού αντισεισμικού ελέγχου όλων των σχολικών κτιρίων δήμου και την ανάγκη ενημέρωσης των γονιών, των εκπαιδευτικών και των μαθητών για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα σχολικά κτίρια.

Συγκεκριμένα θέσαμε τα εξής:

«Στις 16 Ιουλίου έγινε η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αθήνα.

Η δημοτική αρχή διαβεβαίωνε το προηγούμενο διάστημα πως μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, καμία σχολική μονάδα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Παρόλα αυτά πρόβλημα υπήρξε - όχι γενικευμένο - αλλά υπήρξε. Σίγουρα στο 13ο Δημοτικό Σχολείο και στο 10ο Νηπιαγωγείο τα οποία άνοιξαν με καθυστέρηση μερικών ημερών για να αποκατασταθούν οι ζημιές από το σεισμό. Ζημιές οι οποίες - τουλάχιστον για το 13ο Δημοτικό το οποίο επισκεφτήκαμε - δεν ήταν ασήμαντες, παρότι μιλάμε για ένα σχολείο που έχει χτιστεί σχετικά πρόσφατα, το 1999.

Είναι αλήθεια ότι ο σεισμός αυτός δεν έπληξε σε μεγάλο βαθμό το Ίλιον. Όμως ζούμε σε μια πολύ σεισμογενή χώρα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον και στο Ίλιον. Και είναι μια πραγματικότητα που τη γνωρίζουν όλοι πως με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας συνολικά στην Αθήνα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Τί ενέργειες θα κάνει η δημοτική αρχή ώστε να ελεγχθούν όλα τα σχολεία για την αντισεισμικότητά τους, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις όπου χρειάζονται; Ώστε με υπεύθυνο τρόπο να ενημερωθούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πως τα κτίρια είναι ασφαλή. Παίρνοντας υπόψη ότι είναι πάρα πολλά τα σχολεία στο Ίλιον που είναι χτισμένα πριν 40 και 50 χρόνια. Παίρνοντας υπόψη πως ακόμα και τα υπάρχοντα προβλήματα συντήρησης (υγρασία στα ταβάνια και φθαρμένοι σοβάδες, φωτιστικά οροφής χωρίς προστατευτικά και πολλά άλλα) σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Ιλίου, σε ενδεχόμενο νέο σεισμό μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο.

Και για να προλάβουμε τη δημοτική αρχή που θα πει ότι τα σχολεία ελέγχτηκαν μετά το σεισμό από κλιμάκια του δήμου και της ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) και είναι εντάξει, θέτουμε το εξής:

Η ΚΤΥΠ με έγγραφό της ξεκαθαρίζει πως:

1) Ο πρωτοβάθμιος ΟΠΤΙΚΟΣ έλεγχος (τέτοιον έκαναν τα παραπάνω κλιμάκια) ΔΕΝ παρέχει πιστοποιητικό καταλληλότητας των χώρων γιατί είναι οπτικός και γρήγορος. Άρα πως μπορεί να πει υπεύθυνα η δημοτική αρχή πως τα σχολεία είναι εντάξει;

2) Για να δοθεί πιστοποιητικό καταλληλότητας πρέπει να γίνει δευτεροβάθμιος έλεγχος που περιλαμβάνει ελέγχους υλικών, δειγματοληψίες, δοκιμές και αναλύσεις.

3) Αυτό τον έλεγχο και τις αναγκαίες επισκευές πρέπει να τις κάνει ο δήμος γιατί η ΚΤΥΠ δεν μπορεί (δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό, μηχανήματα κλπ). Έχουν προγραμματιστεί αυτά από το δήμο;

Και για να προλάβουμε επίσης τη δημοτική αρχή που λέει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν μπορεί να βρει πουθενά τις άδειες και τα σχέδια των σχολικών μονάδων ρωτάμε: Αν είναι όντως έτσι, τι ενέργειες έχει κάνει για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα;»

Στο παραπάνω ζήτημα που θέσαμε δεν πήραμε ουσιαστική απάντηση. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως «όποιες επισκευές χρειαστούν θα γίνουν και όχι σε ώρα μαθήματος (???)».

Είναι σαφές πως για παλιά (ΣΥΡΙΖΑ) και νέα (ΝΔ) κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή, η ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση είναι αποτελεί κόστος και θεωρείται «πολυτέλεια». Για το λαό και τα παιδιά του όμως είναι ζωτική ανάγκη. Γι' αυτό και πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας σήμερα από τους συλλόγους γονέων, των εκπαιδευτικών, συνολικά από εργατικό - λαϊκό κίνημα για ουσιαστική θωράκιση της ζωής του λαού από τις φυσικές καταστροφές, κόντρα στη λογική κόστους - οφέλους που επιβάλουν το κεφάλαιο και η ΕΕ.

Ίλιον 20/9/2019